Search results

Blog

Category

Waar vind je ons?

Energielabel Groningen

Energielabel VOOR GEBOUWEN in Groningen

Een energielabel geeft de duurzaamheid en energiezuinigheid van een gebouw aan. Utiliteitsgebouwen in Groningen, en tevens de rest van Nederland, moeten sinds 2008 verplicht over een energielabel beschikken. 

Iedere kantoorruimte met een oppervlakte van minimaal 100m2 moet vanaf 2023 verplicht een keuring hebben ondergaan en moet voorzien zijn van een tenminste energielabel C. Kantoorruimtes, bedrijfspanden en overige gebouwen die niet voldoen aan de eisen voor energielabel C zullen moeten verduurzamen.

Veel gebouwen in Groningen en omstreken beschikken nog niet over het juiste energielabel of zijn nog helemaal niet gekeurd. Dit kan resulteren in hoge boetes en is bovendien ook van negatieve impact op de waarde van het bedrijfspand. Een bedrijfspand zonder energielabel kan bovendien niet gefinancierd of verkocht worden. Dit geldt dus ook voor de herfinanciering van bedrijfspanden in Groningen.

WELKE UTILITEITSBOUW IS ER IN GRONINGEN?

In Groningen staan talloze utiliteitsgebouwen. Met name in de stad Groningen zijn er veel gebouwen zonder een energielabel, maar ook in dorpen als Zuidhorn, Leek, Bedum, Winschoten, Appingedam en Delfzijl. Vaak is het nog onduidelijk welke Groningse gebouwen onder utiliteitsgebouwen vallen. De onderstaande gebouwen vallen binnen deze categorie:

 • Gebouwen van onderwijsinstellingen, zoals Groningse basisscholen, middelbare scholen en hoge scholen.
 • Gebouwen van gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen (het UMCG is het bekendste voorbeeld), verpleeghuizen en verzorgingshuizen.
 • Kantoren (vanaf 100m2).
 • Horecalocaties en logies, waaronder ook pensions en cafés.
 • Groningse gebouwen die een publieke functie hebben, zoals het Groninger Museum, bibliotheken, het Stadhuis en vergadercentra. 
 • Sportlocaties, zoals een sporthal, stadion of zwembaden.
 • Winkellocaties, waaronder supermarkten, showrooms van garagebedrijven en kledingwinkels.

Belangrijk om te weten is dat utiliteitsgebouwen in het beginsel geen woonbestemming hebben. 

>> Vraag een energielabel in Groningen aan.

ENERGIELABELS VOOR VAKANTIEWONINGEN IN GRONINGEN

Vakantiehuizen, die ook alom aanwezig zijn in Groningen, vallen ook onder utiliteitsbouw. Een vakantiewoning is een grondgebonden gebouw bestemd voor het tijdelijk logeren van mensen. De bestemming van een vakantiewoning is logiesfunctie. Dit is geregistreerd bij het kadaster en is terug te vinden in de Basisadministratie gebouwen, BAG-viewer.

Mocht u twijfelen of voor uw vakantiewoning een energielabel verplicht is, neem dan contact met ons op. Bij verhuur van de vakantiewoning is een energielabel al verplicht.

VERDUURZAMING VAN UTILITEITSBOUW IN GRONINGEN

Kantoorruimtes, winkels en overige utiliteitsbouw in Groningen beschikt vaak nog niet over het juiste energielabel, door gebrek aan verduurzaming. Verduurzaming kan op verschillende manieren plaatsvinden. Indien gewenst kan E-Surface uit Groningen helpen bij met advies op maat, zodat het juiste energielabel verkregen kan worden.

E-Surface is een dochterbedrijf van Bouwadvies van Maaren uit Groningen. Wij hebben jarenlange ervaring met het aanvragen en keuren van energielabels. Bovendien helpen wij objecteigenaren met het verduurzamen van de gebouwen, zodat een minimaal energielabel C afgegeven wordt.

DIENSTEN VOOR VERDUURZAMING VAN GRONINGSE GEBOUWEN

Naast het certificeren van gebouwen helpen wij, afhankelijk van de behoefte en de noodzaak, met de daadwerkelijke verduurzaming van uw bedrijfspand. Met ons team van specialisten zijn wij in staat de verduurzaming van Groningse bedrijfspanden van A tot Z te regelen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken om over het verkrijgen van een energielabel. Onze dienstverlening omvat:

 • Het verkrijgen van een energielabel in Groningen.
 • Het geven van advies op maat om het energielabel te verkrijgen.
 • Het aanvragen van landelijke en Groningse subsidies voor verduurzaming.
 • Het aanvragen van een omgevingsvergunning, voor het doorvoeren van de verduurzaming.
 • Een aannemersselectie voor de uitvoering van de verduurzaming.
 • Het begeleiding van de uitvoering.
 • De oplevering en nazorg van de verduurzaming.
 • Eventuele hercertificeringen na 10 jaar.

Elke certificering die door E-Surface wordt uitgevoerd heeft een geldigheid van 10 jaar. Dit is de wettelijke geldigheid voor een Gronings energielabel. Na 10 jaar zal uw object opnieuw gekeurd moeten worden.

Energielabel van E-Surface uiT GRONINGEN (LEEK)

E-Surface, uit het Groningse Leek, is gecertificeerd om u aan een energielabel te helpen. Dat is overigens maar een onderdeel van al onze diensten. E-Surface staat als bedrijf voor het volledig ontzorgen van u bij het verduurzamen en het energie zuiniger maken van uw utiliteitsgebouw. Van het geven van advies tot aan een energielabel verkrijgen tot aan de nazorg staan wij voor u klaar. De opdrachtgever bepaalt welke diensten hij/zij van ons wil afnemen. 

E-Surface: de specialist voor energielabels in Groningen

Kunnen wij u helpen met het aanvragen van een energielabel voor een object in Groningen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Laten we samen verduurzamen