Search results

Blog

Category

info

Energielabel woningen

Heeft u voor de verkoop of verhuur van een bestaande woning een energielabel nodig? Dan kunnen wij u daaraan helpen.  Ook kunnen we de Beng-berekeningen voor nieuw te bouwen woningen en op te leveren nieuwe of grootschalig gerenoveerde woningen voorzien van een energielabel. 

Is een energielabel voor een woning verplicht?

Vaak krijgen wij de vraag: is een energielabel verplicht? In de meeste gevallen is het aanvragen van een energielabel, voor bijvoorbeeld de verkoop of verhuur van uw woning, verplicht. Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regel. Voor bijvoorbeeld panden die zijn opgenomen in het register van monumenten of panden met een gebruiksoppervlak kleiner dan 50 m² zijn vrijstellingen in de wet opgenomen en hoeft u dus geen energielabel aan te vragen.

Hoe wordt het energielabel voor uw woning bepaald?

Het energielabel voor woningen is sinds 1 januari 2021 veranderd. Voorheen kon een eigenaar een voorlopig energielabel voor de woning laten omzetten naar een definitief energielabel, door zelf enkele kenmerken van de woning door te geven. Een Ep-adviseur zorgde daarna op afstand voor het afmelden van het label. Met de invoering van een nieuwe berekeningsmethode is het niet meer mogelijk om als woningeigenaar alle kenmerken te bepalen. Hiervoor zijn de huidige energieprestatie adviseurs geschoold en gecertificeerd. De huidige methode om de gebouwgebonden energieprestatie te bepalen is zeer uitgebreid en daarmee een goede afspiegeling van de werkelijke situatie. 

Energielabel woning: welke factoren spelen een rol?

Het energielabel voor uw woning volgt uit de berekening van de energieprestatie. De energieprestatie gaat in dit geval alleen over de zogenaamde gebouwgebonden eigenschappen. Het gedrag van bewoners wordt buiten beschouwing gelaten. Het is derhalve niet van invloed wanneer de bewoner veel apparatuur heeft of altijd de deuren heeft openstaan.  De factoren die wel een rol spelen zijn bijvoorbeeld of er enkel of dubbel glas in de kozijnen zit, of er een koelingssysteem aanwezig is en hoe de woning wordt geventileerd. Dit zijn slechts enkele kenmerken die worden vastgelegd tijdens een opname van het gebouw.

Vraag het energielabel voor uw woning aan via E-surface

Om een energielabel voor uw woning te krijgen kunt u via mail, telefoon of contactformulier contact met ons opnemen. We vertellen u graag over de mogelijkheden, prijzen en leveringstermijnen.  Wij zijn gevestigd in Leek direct aan de A7. Voor ons  maakt dit dat ons werkveld zich niet alleen beperkt tot de noordelijke provincies, maar wij ook de rest van Nederland kunnen bedienen.

Heeft u geen energielabel voor uw woning nodig, maar voor een andersoortig gebouw? Ook daar kunnen we u bij E-surface bij helpen! Op de volgende pagina’s voorzien we u graag van meer informatie:

Energielabel winkel

Energielabel utiliteit

Energielabel kantoor

E-Surface: voor het energielabel van uw woning

Kunnen wij u helpen met het verzorgen van een energielabel voor uw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Laten we samen verduurzamen