Search results

Blog

Category

Wat kost een energielabel?

Het is soms moeilijk om een vaste prijs aan een energielabel te hangen. Immers, ieder gebouw is anders en daarom verschillen de kosten van een energielabel per gebouw. Het verschil in kosten hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld hoe groot het kantoor, de winkel of het restaurant is en kan de adviseur overal goed bij. Ook is het voor de adviseur tijdbesparend als er goede bouwkundige tekeningen en installatieschema`s van het gebouw voorhanden zijn.

Een energielabel wordt opgesteld aan de hand van vele punten. Hierbij kunt u denken aan isolatie, led verlichting en of er zonnepanelen aanwezig zijn. Al deze punten bij elkaar komen samen in een berekening van het energielabel. De adviseur legt alles nauwkeurig vast en archiveert het dossier voor naslag en steekproeven door externe controleurs.
De kosten voor een label bestaan dus niet alleen uit direct bedrijfskosten, maar worden ook bepaald door externe partijen die bijvoorbeeld de controles uitvoeren en richtlijnen beheren.

Een energielabel voor bedrijfspanden

Een energielabel is een label wat beschrijft hoe energiezuinig een gebouw is. Energielabels voor gebouwen gaan op een schaal van G tot A, waarin A het meest energiezuinig is. Net als bij bijvoorbeeld een koelkast gaat het erom hoe energiezuinig en duurzaam hij is. Alleen bij een gebouw komt er natuurlijk iets meer bij kijken. Daarnaast laat het energielabel zien welke maatregelen genomen kunnen worden omtrent het bedrijfspand verduurzamen.

Waarom een energielabel voor uw gebouw?

Voor eigenaren van gebouwen is het van belang om een energielabel te krijgen. Dit is onder andere nodig omdat het bij verkoop, verhuur of oplevering verplicht is om een geldig energielabel te overhandigen aan de toekomstige gebruiker. Energielabels zijn voor bedrijfspanden dus verplicht tijdens het transactiemoment.  Is dit niet het geval dan kan er bij een controle een boete gegeven worden oplopend tot 20.250,- euro. Ook in dit geval is een energielabel uitermate handig bij het verduurzamen van gebouwen. Daarnaast moeten kantoorpanden ook energielabels hebben: per 1 januari 2023 moet elk kantoorpand groter dan 100 m² tenminste een energielabel C moet hebben. Bij de aanschaf van een gebouw vragen ook de banken steeds vaker om het energielabel van een gebouw. Zij laten hun voorwaarden voor een lening hier steeds vaker van af hangen.

Wat levert een energielabel op?

Een energielabel kan op meerdere manieren wat opleveren. Ten eerste laat het zien op welke onderdelen verbeterd kan worden. Het vakkundige onderzoek van de adviseur geeft u handvatten om efficiënt en doeltreffend maatregelen te nemen.
Een gebouw met een goed energielabel is meer waard, levert een bijdrage voor hogere huuropbrengst en verkoopt sneller. wij kunnen de eigenaar helpen bij het verkrijgen van een gewenst energielabel.
Als laatste is de kans aanwezig dat bij afwezigheid van een energielabel er boetes kunnen worden opgelegd.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Een energielabel is te krijgen bij een bedrijf als de onze, wat gecertificeerd is om energielabels af te geven. Het bedrijf stuurt een gediplomeerde EP-adviseur langs. Vervolgens voert deze adviseur een uitgebreide visuele inspectie uit. De adviseur gaat ruim 200 punten bij langs waaruit een energielabel is op te stellen. Onder die punten kunnen bijvoorbeeld isolatie van de wanden of het dak vallen. Maar ook de technische installaties worden grondig vastgelegd.